De sociale hypothecaire lening: voor wie geschikt?

Vraag jij je ook wel eens af waarom jou iets naars overkomt en een ander niet? Het leven kan je af en toe een flinke deuk bezorgen, maar denk niet dat je de enige bent. Hoe je leven verloopt, is van allerlei dingen afhankelijk, ook voor je financiële situatie. Wellicht ben je gescheiden, dan weet je hoe moeilijk het kan zijn. Maar wat hebben we een geluk dat we in ons Westerse België wonen, want de overheid heeft maatregelen getroffen om mensen met een bescheiden inkomen aan een eigen woning te helpen. Je moet weliswaar iedere maand aflossen, maar je woonst is elke maand een stukje meer van jou.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Een sociale hypothecaire lening is niet bedoeld voor onze Belgische filmsterren, voetballers of bedrijfsbazen. Die moeten hun eigen plek zoeken en betalen, logisch. De meest bekende sociale lening is de Vlaamse Woonlening van het Vlaams Woningfonds en de VMSW. Deze lening is aan voorwaarden verbonden die te maken hebben met je inkomen en je woning. Je moet uiteraard een minimum inkomen hebben – een netto belastbare 9.254 euro per jaar om precies te zijn. Je moet dit kunnen aantonen op je laatste aanslagbiljet. Je moet ook voldoen aan de maximum bovengrenzen die zijn vastgesteld.

Als de woning níet in een kernstad of de Vlaamse rand ligt, mogen alleenstaanden of ernstig gehandicapten zonder personen ten laste (bv. een kind)respectievelijk 36.980 en 40.672 euro verdienen. Voor alle anderen is dit 55.464 euro, verhoogd met 3.693 euro per persoon ten laste. Ligt de woning wél in een kernstad of de Vlaamse rand ligt, dan mogen alleenstaanden of ernstig gehandicapten zonder personen ten laste respectievelijk 38.740 en 42.609 euro verdienen. Voor alle anderen is dit 58.101 euro, verhoogd met 3.869 euro per persoon ten laste. Een ernstig gehandicapt kind telt voor 2 personen ten laste.

Er kleven ook bovengrenzen aan de geschatte verkoopwaarde (uitgevoerd door iemand van het VMSW) voor een sociale hypothecaire lening. Als de woning níet in een kernstad of de Vlaamse rand ligt, bedraagt de maximum verkoopwaarde 206.900 euro. Vanaf de 3de persoon ten laste stijgt dit met 11.400 euro per persoon ten laste. Ligt de woning wél in een kernstad of de Vlaamse rand, dan bedraagt de maximum verkoopwaarde 227.600 euro. Vanaf de 3de persoon ten laste stijgt dit met 11.400 euro per persoon ten laste. Voor woningen die onder het BTW-stelsel worden aangekocht zijn de waarden wat hoger.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Naast een sociale hypothecaire lening kan je ook een regulier woonkrediet overwegen. Er zijn normale aanbieders die een rentevoet hanteren die nog lager is dan de Vlaamse Woonlening (van minimum 2%, afhankelijk van het inkomen). Door op hun websites je lening te simuleren, krijg je een goed idee van de diverse maandelijkse aflossingen. Het is altijd slim om eerst alle informatie te vergaren en pas daarna een beslissing te maken. We hebben de goedkoopste leningen op rij gezet voor jou. Breng een avond door met je laptop op schoot, en simuleer zoveel mogelijk woonkredieten. Zo vind je met gemak de meest voordelige lening.

You may also like...

Let op: geld lenen kost ook geld.