Voordelig lenen voor je woning in Gent: de sociale lening!

De Gentenaren weten hoe ze het beste uit het leven moeten halen. Het is hier genieten van de mooie dingen in het leven zoals een heerlijke, typische maaltijd (Gentse Waterzooi), een goed glas Gents bier (Gruut) of een Roomer op een zonnig terras aan de Graslei of Korenlei. Omdat Gent altijd tot een van de rijkste steden in België heeft behoord, is het niet eenvoudig om een woning te kopen. En al helemaal niet voor mensen met een beperkt aankomen, of toch wel? Gelukkig voorziet de Belgische overheid in een sociale lening voor woningen in Gent. Die wordt verstrekt door het Vlaams Woningfonds, de VMSW en vennootschappen Eigen Heerd is Goud Weerd en Onesta Woonkrediet.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Sociale leningen kunnen gebruikt worden voor het aankopen van bouwgrond, een (sociale) woning, appartement, het behoud of herstel/aanpassing/renovatie van een woning, of een combinatie hiervan. De Vlaamse Woonlening is onderhevig aan voorwaarden wat betreft het inkomen en de verkoopwaarde van een pand. Voor een alleenstaande zonder persoon ten laste is de bovengrens van het inkomen 38.740 euro, voor een ernstig gehandicapte alleenstaande 42.609 euro en alle anderen 58.105 euro, verhoogd met 3.869 euro per persoon ten laste. De maximale verkoopwaarde van de woning is 227.600, verhoogd met 11.400 per persoon ten laste vanaf de 3de persoon.

In Gent zijn er bij Eigen Heerd is Goud Weerd en Onesta geen inkomensvoorwaarden vastgesteld voor een sociale lening. Hier gaat het erom dat het een ‘bescheiden’ woning is. Dit zijn woningen gebouwd door de VMSW, een sociale huisvestingsmaatschappij of het Vlaams Woningfonds, of een woning met een maximale geschatte verkoopwaarde van 232.000 euro. Dit bedrag stijgt met ongeveer 12.000 euro per persoon ten laste. Het voordeel bij alle vier maatschappijen is dat je aan 100% van de toegestane verkoopwaarde mag lenen. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je een andere woning of bouwgrond hebt, en dat je het pand zelf gaat bewonen.

Op de websites van deze sociale geldleners kan je de kleine lettertjes lezen. Maar voordat je een beslissing neemt, is het even zo belangrijk om een aantal leningsimulaties uit te voeren op de websites van reguliere kredietaanbieders. De minimum intrestvoet (JKP) van een sociale lening is 2%, maar er zijn nu aanbieders die een nog lager JKP hanteren. Door een aantal leningen te simuleren op diverse websites, krijg je een goed idee van de leningmarkt. Allicht wil je zo weinig mogelijk betalen, dus doe eerst wat onderzoek. Bedenk wel dat je voor een reguliere lening 20% van de verkoopwaarde zelf moet inleggen.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Goede beslissingen worden pas gemaakt als alle informatie op tafel ligt. Doe dus je huiswerk en kruip een avond achter je computer om online gratis simulaties uit te voeren. Je moet enkel het leenbedrag en de duurtijd invoeren, de simulator doet de rest. Vergelijk de maandelijkse aflossingen en kijk of je aan de voorwaarden voldoet. Pas dan kan je met een gerust hart stappen ondernemen om het leenproces in Gent op te starten met ofwel een sociale, ofwel een gewone lening. Laat uwe hersenkoker werken!

You may also like...

Let op: geld lenen kost ook geld.