Brussel op budget: een sociale lening biedt goedkoop krediet!

Volgens de Brusselaren zijn er 5 goede redenen om in Brussel te wonen. De stad leeft en bruist; het is gezellig op de terrasjes, pleintjes en het park; het is een smeltkroes van nationaliteiten, talen en cultuur; de stad is jong, met vele universiteiten en hogescholen; de stad is een groen long dankzij 8000 hectare aan parken en bossen. Iemand met een laag of middelgroot inkomen zou denken dat het onmogelijk is om hier een eigen woning te kopen, maar er zijn goede opties ontwikkeld door de Belgische overheid. Zo kan je de Vlaamse Woonlening aanvragen, maar er zijn ook andere erkende kredietmaatschappijen voor een sociale lening in Brussel.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

De Vlaamse Woonlening hanteert de strengste voorwaarden voor inkomen en woning. Je dient een minimaal belastbaar inkomen te hebben van 9.054 euro per jaar. Er zijn ook bovengrenzen ingesteld. Alleenstaanden of gehandicapte alleenstaanden zonder personen ten laste mogen respectievelijk maximaal 38.740 euro en 42.609 euro verdienen. Voor alle anderen geldt 58.105 euro, verhoogd met 3.869 euro per persoon ten laste. De geschatte verkoopwaarde van de woning mag tussen 227.600 euro en 296.000 euro liggen, afhankelijk van de gezinsopstelling en het BTW-stelsel.
Het Woningfonds is een maatschappij die soepeler voorwaarden hanteert voor een sociale lening in Brussel. Zo mag een alleenstaande 46.653 euro verdienen. Een gezin met minstens 2 personen, maar 1 inkomen mag maximaal 57.021 euro verdienen en een gezin met minstens 2 personen, maar 2 inkomens mag 72.572 euro verdienen. Voor de laatste 2 groepen wordt de bovengrens verhoogd met 5.100 euro per extra persoon ten laste (maximaal 4 vermeerderingen). De maximale waarde van de woning ligt tussen de 305.823 euro en 458.735 euro, afhankelijk van de gezinsopstelling.
Voor de Vlaamse Woonlening wordt een rentevoet (JKP) van minimaal 2% gehanteerd, afhankelijk van je inkomen. Het Woningfonds schommelt echter tussen 1,7% en 3% (tot 3,5% voor woningen van Citydev.), wederom afhankelijk van je inkomen. Naast een sociaal krediet kan je bovenop je lening bij beiden ook de Energielening (tot 25.000 euro) aanvragen tegen een JKP van 0 tot 2%, afhankelijk van je inkomen. Andere erkende kredietvennootschappen stellen geen maximum inkomen, maar houden ongeveer dezelfde verkoopwaarden aan als de Vlaamse Woonlening.

Sociale leningen mogen aan 100% geleend worden, en zelfs 120% bij het Woningfonds. Op de website voor de Vlaamse Woonlening kan je je maandelijkse aflossing berekenen via een simulator. Het is echter ook slim om dezelfde simulatie op websites van reguliere aanbieders te doen. Door een lijst te maken met diverse afbetalingen krijg je een goed beeld van de leningmarkt. Er zijn zelfs traditionele aanbieders die een JKP van ruim onder de 2% hanteren. Zoveel mogelijk aanbieders vergelijken is de enige manier om alle aflossingsinformatie te vergaren, dus spendeer een avond achter je computer.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

De simulaties zijn gratis en je kan zo vaak je wil een berekening uitvoeren. Je moet enkel het leenbedrag en de looptijd invoeren om je aflossing te berekenen. Of je in Brussel nu een sociale of gewone lening afsluit, zorg dat je goed beslagen ten ijs komt.

You may also like...

Let op: geld lenen kost ook geld.