Een sociale lening aanvragen, hoe pak je dat aan?

Als je een bescheiden inkomen hebt, is het toch mogelijk om een eigen woning of appartement te kopen. Je kan zelfs bouwgrond kopen en laten bouwen, of je woning behouden, aanpassen, verbouwen of renoveren. Mensen met een beperkt inkomen kunnen voor het bovenstaande een sociale lening aanvragen. Er zijn diverse maatschappijen en kredietvennootschappen die je hieraan helpen. De meest bekende sociale lening is de Vlaamse Woonlening, verstrekt door het Vlaams Woningfonds, de VMSW en bepaalde erkende kredietvennootschappen. De Vlaamse Woonlening aanvragen gebeurt in 3 stappen:

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Eerst controleer je of je aan de voorwaarden voldoet. Iedereen moet een minimum belastbaar inkomen van 9.254 euro kunnen tonen op het laatste aanslagbiljet. Stel je bent een alleenstaande en je hebt geen ‘personen ten laste’ (bv. een kind). Dan mag je niet meer verdienen dan 36.980 euro per jaar als de woning buiten een kernstad of de Vlaamse rand ligt. Ligt de woning daarbinnen, dan mag je 38.740 euro verdienen. Een woning die buiten een kernstad of de Vlaamse rand ligt, mag een maximale geschatte verkoopwaarde van 206.900 euro hebben. Ligt de woning daarbinnen, dan geldt een maximale geschatte verkoopwaarde van 227.600 euro.

Voor alle anderen – een gehandicapt alleenstaande, een getrouwd of samenwonend stel met of zonder kinderen, een alleenstaande met kinderen– zijn de bovengrenzen voor inkomens en woningen hoger. Eens je weet dat je aan de voorwaarden voldoet, kan je je sociale lening aanvragen door een afspraak te maken bij een provinciaal kantoor. Je moet bepaalde documenten meenemen, zoals je ID-kaart, kopie van je laatste aanslagbiljet, bewijs van je maandelijkse inkomsten en uitgaven (laatste 6 maanden) en gegevens van de woning die je wil kopen. Als dit in orde is, wordt een dossier opgemaakt en opgestuurd naar het hoofdkantoor.

Als laatste stap (na goedkeuring) ontvang je een kredietaanbod. Als je daarmee akkoord gaat, wordt je dossier (met de voorwaarden) opgestuurd naar je notaris en kan je hem contacteren om een afspraak te maken voor het tekenen van de kredietakte. Het grote voordeel van een sociale lening is dat je tegen 100% van de geschatte verkoopwaarde van je woning mag lenen. En tegen een zeer lage rentevoet (JKP) van minimaal 2%, afhankelijk van je inkomen. Maar voor een laag JKP kan je tegenwoordig ook heel eenvoudig bij reguliere kredietaanbieders terecht. Voordat je in het diepe springt, is het een goed idee een aantal simulaties uit te voeren.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Iedere geldaanbieder heeft vandaag de dag wel een rekenmachine op de website staan. Als je het leenbedrag en de duurtijd invoert, wordt binnen enkele seconden berekend wat je maandelijkse aflossing is, inclusief rentevoet en leenkosten. Door zoveel mogelijk simulaties uit te voeren bij diverse aanbieders wordt het duidelijk wie de goedkoopste aflossing in de etalage heeft staan. Voordat je je sociale lening gaat aanvragen, simuleer dan eerst een avond op de websites van normale kredietverschaffers. Wellicht vind je een lening die nog goedkoper is, met voorwaarden die jou beter passen. Wees dus verstandig en trek wat tijd uit voor simulaties, gewoon online.

You may also like...

Let op: geld lenen kost ook geld.