Wat zijn de voorwaarden van een sociale lening?

Wist je dat je ook met een beperkt inkomen een woonkrediet kan aanvragen? Hypothecaire leningen en renovatiekredieten zijn niet alleen weggelegd voor mensen die goed in de slappe was zitten. Europa staat bekend om haar goede sociale stelsel, iets wat in veel andere werelddelen vaak niet zo goed ontwikkeld is. Ook de Belgische overheid doet er alles aan om iemand de kans te geven een eigen woning te bezitten. Als je een laag inkomen hebt, kan je een sociale lening ontvangen zolang je aan de voorwaarden voldoet. Je kan de lening gebruiken voor het aankopen van bouwgrond of een woning, alsook het behoud, de aanpassing of renovatie van je woning.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Je dient minimaal 9.254 euro per jaar te verdienen; dit is je netto-belastbaar inkomen dat je op je laatste aanslagbiljet kan vinden. Er zijn ook bovengrenzen vastgesteld. Als de woning buiten een kernstad of de Vlaamse rand ligt, mag een alleenstaande zonder personen ten laste een maximum inkomen van 36.980 euro verdienen; ben je daarnaast ernstig gehandicapt, dan stijgt dit tot 40.672 euro. Voor alle anderen is het maximum inkomen 55.464 euro, verhoogd met 3.639 euro per persoon ten laste (bv. kinderen, een ouder, kleinkind, enz.). Is een kind ernstig gehandicapt, dan telt dit voor 2 personen ten laste.

Bij een sociale lening veranderen de voorwaarden als je woning bínnen een kernstad of de Vlaamse rand ligt. Een alleenstaande zonder personen ten laste mag in dit geval een maximum inkomen van 38.740 euro verdienen en als je daarnaast ernstig gehandicapt bent, dan stijgt dit tot 42.609 euro. Voor alle anderen is het maximum inkomen 58.105 euro, met een extra 3.869 euro per persoon ten laste. Is een kind ernstig gehandicapt, dan telt dit voor 2 personen ten laste. Ook de woning zelf moet voldoen aan regels die afhankelijk zijn van de locatie, gezinsopstelling en of de woning onder het BTW-stelsel wordt aangekocht.

Buiten een kernstad of de Vlaamse rand mag de geschatte verkoopwaarde tot 2 personen ten laste 206.900 euro bedragen. Tussen 3 en 6 personen ten laste loopt dit op van 217.300 euro tot 248.500 euro. Ligt de woning wél in een kernstad of de Vlaamse rand, dan zijn de bedragen respectievelijk 227.600 euro, 239.000 euro en 273.200 euro. De verkoopwaarden kunnen iets hoger zijn als de woningen onder het BTW-stelsel worden aangekocht. De voorwaarden die we hier bespraken hebben betrekking op de Vlaamse Woonlening, maar er zijn ook erkende kredietvennootschappen die een sociale lening aanbieden.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

De vennootschappen stellen geen bovengrens in, dus als je inkomen net te hoog is, kan je je aan hen wenden. De rentevoet van een sociale lening is altijd laag (en afhankelijk van je inkomen), dus overweeg zeker of een sociaal krediet in jouw straatje past. Vergelijk evenwel ook je lening met reguliere aanbieders. Sommigen bieden nu woonleningen aan die een lagere rentevoet hanteren dan een sociale lening. Dit is heel eenvoudig te berekenen met een simulator tool op de website van de aanbieders. Ga daarom eerst een avond simuleren en trek dan pas je plan. Slimme zet!

You may also like...

Let op: geld lenen kost ook geld.