Opgelet met sociale leningen!

Dat maar weinig mensen een torenhoog inkomen hebben, is bekend. Maar toch lukt het velen om een woonkrediet af te sluiten. Een hoog percentage van de leningen is om een eigen woonst te kopen. Je moet dan wel iedere maand aflossen, maar beter je eigen huis afbetalen dan het over te dragen aan de huurbaas. Zelfs met een zeer beperkt inkomen is het mogelijk om een woonkrediet af te sluiten. Je kan dit bij diverse maatschappijen en vennootschappen doen. Omdat sociale leningen aan voorwaarden gebonden zijn, moet je eerst controleren of jij daaraan voldoet. We kijken wat uitgebreider naar de Vlaamse Woonlening, de meeste bekende sociale lening.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Je moet uiteraard een vorm van belastbaar inkomen hebben, te zien op je laatste aanslagbiljet. Dit dient een minimum inkomen van 9.054 euro per jaar te hebben. Daarnaast kan je inkomen de bovengrenzen niet overschrijden. Je maximum inkomen mag 36.980 euro zijn als je alleenstaande zonder kinderen bent. Mocht je daarnaast gehandicapt zijn, dan mag je maximaal 40.672 verdienen. Voor alle anderen geldt een plafond van 55.464 euro, verhoogd met 3.693 euro voor elk persoon ten laste (denk aan een kind). Deze bovengrenzen gelden voor woningen die niet in een kernstad of de Vlaamse rand liggen. Voor woningen die daar wel liggen, gelden ietwat hogere inkomensgrenzen.

Ook de woning zelf is aan beperkingen onderhevig bij sociale leningen. Zo mag maximaal geschatte verkoopwaarde van een woning die niet in een kernstad of de Vlaamse rand ligt tussen 206.900 euro en 248.500 euro liggen. Ligt de woning in een kernstad of de Vlaamse rand, dan zijn de waarden hoger. Je mag uiteraard geen andere woning of bouwgrind bezitten en je moet de woning zelf gaan bewonen (binnen 2 jaar). Bij een aantal kredietvennootschappen zijn de regels soms minder strikt; er wordt niet altijd een bovengrens gesteld, maar het moet wel om een eenvoudige woning gaan. Je kan een afspraak met een vennootschap om de precieze voorwaarden te weten te komen.

De intrestvoet voor sociale leningen is tussen 1,7% en 3%, afhankelijk van de kredietverlener en je inkomen. Je moet een afspraak maken en je documenten (ID-kaart, informatie over de woning, laatste aanslagbiljet en loonfiches) meenemen. De kredietverlener stuurt je aanvraag weg naar het Brussels Gewest, en als die het goedkeurt, krijg je een kredietaanbieding. Maar voordat het zover is, ga dan ook zeker op de websites van reguliere aanbieders kijken. Die zijn de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten en kampen met enorme concurrentie. Om de strijd te winnen, laten steeds meer aanbieders hun rentevoet zakken om leners aan te trekken.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Door op diverse websites een leningsimulatie uit te voeren, kan je zien wat je maandelijkse afbetalingen zijn. Als je dit met een aantal (zoveel mogelijk) aanbieders herhaalt, ontstaat er een helder beeld van de verschillen in maandelijkse aflossingen. Je kan de Vlaamse Woonlening alvast simuleren op de website van het Vlaams Woningfonds, en eventueel vergelijken met andere aanbieders. Eens je alle informatie in handen hebt, kan je een doordachte beslissing nemen. Wees slim en neem de tijd om te onderzoeken. Een avondje werk is alles.

You may also like...

Let op: geld lenen kost ook geld.