Welke sociale leningen bestaan er voor alleenstaanden?

Steeds meer mensen gaan als alleenstaand door het leven; de statistieken tonen momenteel 1,6 miljoen. Voor mensen die single zijn, is niet altijd eenvoudig om een lening te bekomen als je alles alleen moet financieren. Veel reguliere banken hebben toch wat angst als het gaat om een woonkrediet te verstrekken. Dit heeft te maken met de zogenaamde risicofactor waar een bank mee rekent. Je mag maximaal ongeveer 1/3de van je inkomen aan leningen spenderen. Het is zeker niet onmogelijk, want bijna een derde van alle woonkredieten worden door een alleenstaanden afgesloten. Maar wat doe je nu als je niet zo veel verdient?

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Er zijn sociale leningen voor alleenstaanden met een bescheiden inkomen. Die kunnen afgesloten worden bij het Vlaams Woningfonds, de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen of ander erkende kredietmaatschappijen. De tarieven zijn zeer gunstig, met een minimum vaste rentevoet van 2%, afhankelijk van je inkomen. Het grootste voordeel is dat je aan 100% van de waarde van de woning mag lenen en je betaalt je minder dossier- en leenaktekosten. Daarnaast wordt de schatting van de waarde van de woning kosteloos gedaan. Het grootste nadeel is dat het behoorlijk tijdrovend is, omdat er veel formulieren moeten worden ingevuld.

Van alle sociale leningen voor alleenstaanden is de meest bekende de Vlaamse Woonlening. Die kan gebruikt worden voor het aankopen, behouden en/of renovatie van een woning. Om dit krediet te bekomen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Je moet een belastbaar inkomen hebben van minimaal 9.254 euro per jaar, want de lening moet worden afbetaald. Er is ook een bovengrens vastgesteld: als de woning niet in een kernstad of de Vlaamse Rand rond Brussel ligt, mag je maximaal belastbare inkomen niet meer zijn dan 36.980 euro. Voor een ernstig gehandicapt persoon is dit 40.672 euro.

Ligt de woning wel in een kernstad of de Vlaamse Rand, dan mag je maximum respectievelijk 38.740 euro en 42.609 euro bedragen. Ook de kostprijs van de woning is aan grenzen onderhevig. Die mag niet meer kosten dan tussen de 206.900 euro en 227.600 euro, afhankelijk van de locatie. Voor het verbouwen van een woning komt een schatter langs om de werken die je wil uitvoeren te bespreken. Als je al een woning hebt dankzij de Vlaamse Woonlening, dan kan je bv. voor de renovatie of voor het uitkopen van een ex naar een andere erkende maatschappij gaan om een bijkomende lening aan te vragen. Er is er altijd wel één bij jou in de buurt.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Eerder gave we al aan dat een derde van de woonleningen door alleenstaanden wordt afgesloten. Ga dus zeker ook nazoeken of een lening bij een reguliere aanbieder een optie is. Op de websites van de aanbieders kan je een simulator tool vinden om te berekenen of je de maandelijkse aflossingen aankan. Door dit met zoveel mogelijk aanbieders te herhalen, zie je wie het voordeligste krediet aanbiedt. Sociale en normale leningen voor alleenstaanden bereken je dus eerst online om de goedkoopste deal te vinden. Eens gevonden, kan je goed geïnformeerd de volgende stap nemen.

You may also like...

Let op: geld lenen kost ook geld.