De sociale lening: voordelen en nadelen op een rij!

Weet je dat het mogelijk is om zelfs met een laag inkomen een woning of appartement the kopen? De Belgische overheid wil zoveel mogelijk mensen de kans geven om huiseigenaar te worden. Zelfs als je het de voorbije jaren moeilijk hebt gehad – binvoorbeeld door een scheiding – zijn er wegen om een lening te bekomen. Er zijn overheidsmaatschappijen die de zogenaamde sociale lening toekennen, speciaal voor mensen die een laag belastbaar inkomen hebben. Dit zijn o.a. het Vlaams Woningfonds en erkende sociale kredietmaatschappijen bij jou in de buurt. Om te weten of jij in aanmerking komt voor een sociale lening, kan je op deze websites de voorwaarden lezen.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Een van de belangrijkste voordelen is dat je aan een zeer lage rentevoet leent; die is 2%. Er wordt een vaste rentevoet gehanteerd, zodat je in de toekomst niet voor onaangename verrassingen komt te staan als die weer zou stijgen. Het andere grote voordeel is dat je aan 100% van de verkoopwaarde van je woning mag lenen. Je moet dus niet zelf een spaarboek om een deel zelf financieren. Dit is vooral belangrijk als je in een situatie zit waar je nooit zelf hebt kunnen sparen, bv. omdat er kinderen zijn of omdat je een lichamelijke beperking hebt waardoor je minder kan werken.

Er zitten ook nadelen aan: de rentevoet wordt iedere 5 jaar herzien. Als je meer bent gaan verdienen, dan wordt de rentevoet aangepast. Je kan ook niet eender welk pand dan ook kopen; een sociale lening is aan voorwaarden verbonden wat betreft de waarde van de woning. De woning (of bouwgrond) mag niet gebruikt worden als vakantiehuisje of kantoor en als je woning wil renoveren, dan zal een schatter langskomen om te zien wat écht nodig is. Je mag niet een andere woning of bouwgrond bezitten, en je moet de woning zelf en binnen 2 jaar bewonen. Naast een beperkt inkomen is er ook een hoop administratieve rompslomp die bij deze lening hoort.

Voordat je de moed verliest omdat je niet aan bepaalde voorwaarden voldoet, bedenk dan dat je wellicht je lening via reguliere aanbieders kan bekomen. De interestvoet verschilt vaak weinig, en is soms zelfs lager dan 2%. Als je plannen voor een sociale lening in het water vallen omdat je niet aan alle voorwaarden voldoet, kunnen normale kredietverschaffers wellicht uitkomst bieden. Op de websites van aanbieders kan je een simulator tool vinden. Die berekent vliegensvlug wat je maandelijkse aflossing is als je een lening nodig hebt. Geef het leenbedrag en de duurtijd in, en binnen een paar minuten weet je waar je staat.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

De truuk is om zoveel mogelijk aanbieders te vergelijken. Die beconcurreren elkaar op, inderdaad, de interestvoet. En omdat er vele zijn, is de competitie heftig. Je mag zo vaak je wil simuleren, want het is gratis. Als de maandelijkse aflossing te hoog is, pas je simpelweg het leenbedrag en/of de duurtijd aan. Zorg dat je goed geïnformeerd een beslissing neemt en doe eerst je huiswerk, gewoon online vanuit je luie zetel.

You may also like...

Let op: geld lenen kost ook geld.