Een sociale lening voor je woning: betaalbaar krediet voor iedereen!

Niet iedereen verdient veel geld als CEO van het een of ander bedrijf. Het gros van de werkende bevolking zit op een gemiddeld inkomen en moet opletten wat er wordt uitgegeven. De meesten hebben kinderen, en dat kost geld. Dan zijn er je dagelijkse boodschappen, je vaste lasten en leningen die je moet afbetalen, zoals een auto of woning. Meet een hypothecair krediet ben je voor 20, 25 of 30 ook wel zoet om die af te lossen. Wellicht ben je zover niet gekomen omdat je een heel bescheiden inkomen hebt. Maar wist dat ook jij huiseigenaar kan zijn? Dankzij de sociale lening is de weg geopend voor een eigen woning.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

De rentevoet is zeer laag ingezet op 2%. Deze wordt iedere 5 jaar herzien en eventueel aangepast als je meer zou gaan verdienen. Om in aanmerking te komen voor een sociaal krediet moet je inkomen aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je dient minimaal 9.254 euro per jaar te verdienen, want je moet maandelijks terugbetalen. De bovengrens van je lening ligt tussen de 36.980 euro en 58.105 euro, afhankelijk van je gezinsopstelling en de locatie van de woning. Als je personen ten laste hebt (bv. kinderen), dan stijgt het de bovengrens van je inkomen met gemiddeld 3.781 per persoon ten laste (maximaal 4).

Ook de woning is gebonden aan maximale waarden. Die liggen tussen de 206.900 euro en 296.000 euro, afhankelijk van de gezinsopstelling, het BTW-stelsel en de locatie. Je kan de precieze cijfers op de websites van het Vlaams Woningfonds of de VMSW terugvinden. Er zijn ook erkende kredietvennootschappen die een sociale lening toekennen om een woning te kopen. De inkomensvoorwaarden zijn minder streng, hoewel het altijd om een bescheiden woonst moet gaan. De vennootschappen rekenen iets hogere JKP’s (intresten), maar nog altijd aan de lage kant. Waar je zeker ook moet kijken is een woonlening bij een reguliere kredietverschaffer; je zal zien dat sommige JKP’s nog onder de 2% geëtaleerd worden.

Nadeel hier is dat je niet, zoals bij een sociale lening, aan 100% van de verkoopwaarde van de woning kan lenen; dit is 80%, dus moet zelf 20% van het bedrag inleggen. Maar als je wat geld hebt gespaard of wellicht iets met je familie kan regelen, zou een reguliere lening wel eens nog goedkoper kunnen uitkomen. Het beste is om een leningsimulatie uit te voeren op de websites van normale aanbieders. Dit zijn gratis berekeningen die je zo vaak als je wil mag doen. Op die manier krijg je een compleet overzicht van de leningmarkt en kan je die aanbieder kiezen die het beste bij jou past.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Vergelijk zoveel mogelijk aanbieders voordat je een beslissing maakt over een sociale of reguliere lening voor de aankoop van je woning. Je kan op een avond werk al een goed idee krijgen over de verschillen in maandelijkse aflossingen. Kruip daarom achter je laptop en voer een aantal simulaties uit. Zet de diverse afbetalingen op papier en vergelijk wie de beste deal heeft. Slim zijn is maar ne weet.

You may also like...

Let op: geld lenen kost ook geld.