Alles over het aanvragen van een lening bij het sociaal woningfonds!

Als je een bescheiden inkomen hebt, betekent dit niet dat je nooit een eigen woning of appartement kan kopen, bouwen, verbouwen of renoveren. De Belgische overheid doet er alles aan om jou een lening te geven aan een zeer lage rentevoet. Deze lening kan je afsluiten bij een sociaal woningfonds, zoals het Vlaams Woningfonds en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). Dit zijn de twee hoofdverstrekkers voor sociale leningen in Vlaanderen, maar ook bij andere erkende maatschappijen zijn er mogelijkheden voor een sociaal krediet. Om een lening te ontvangen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden die te doen hebben met je inkomsten, je gezinssamenstelling en de locatie van de woning.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Uiteraard moet je een vorm van inkomen hebben, want het gaat om een lening. Je moet een minimaal belastbaar inkomen kunnen aantonen (op je meest laatst gekende aanslagbiljet) van 9.254 euro per jaar. Er zijn ook maximumgrenzen vastgesteld; die variëren naar gelang de locatie van de woning. In een kernstad of binnen de Vlaamse Rand rond Brussel mag je als alleenstaande zonder personen ten laste (kind, ouder, enz.) niet meer dan 38.740 euro per jaar verdienen. Ben je daarnaast ernstig gehandicapt, dan stijgt dit bedrag tot 42.609 euro. Voor alle anderen geldt een bovengrens van 58.105, met een verhoging van 3.869 voor elk persoon ten laste (maximaal 4 keer; een gehandicapt persoon ten laste telt voor 2).

Als je buiten een kernstad of de Vlaamse Rand gaat wonen, zijn de maximumgrenzen wat lager. Zo gelden voor alleenstaanden of gehandicapte personen zonder personen ten laste inkomstenmaxima van respectievelijk 36.980 euro en 40.672 euro. Voor alle anderen is dit 55.456 euro, met een verhoging van 3.693 voor elk persoon ten laste (maximaal 4 keer; een gehandicapt persoon ten laste telt voor 2). Ook de woning is aan voorwaarden verbonden. Die moet in het Vlaams Gewest liggen en als dit niet in een kernstad of binnen de Vlaamse Rand is, variëren de verkoopwaarden van 209.900 euro en 248.500 euro, afhankelijk van het aantal personen ten laste.

Ligt de woning wel in een kernstad of binnen de Vlaamse Rand, dan mag de verkoopwaarde schommelen tussen 227,600 euro en 273.200 euro. Verder kunnen er variaties in deze bedragen zijn als de woning onder het BTW-stelsel wordt aangekocht. Een lening bij een sociaal woonfonds biedt dus zeker mogelijkheden die het waard zijn uit te pluizen. De rentevoet is minimaal 2% en afhankelijk van de inkomsten. Op de website van het Vlaams Woningfonds kan je alvast je lening berekenen met een simulator tool. Maar ga zeker ook langs bij de websites van gewone aanbieders, want sommigen handhaven rentevoeten die nog lager zijn dan 2%.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Eens je de maandelijkse afbetaling van een lening bij een sociaal woonfonds kent, kan je die vergelijken met de simulaties die je bij andere aanbieders hebt gedaan. Hoe meer simulaties je doet bij diverse aanbieders, hoe beter je beeld is van de goedkoopste lening. Doe daarom een volledig onderzoek, gewoon op je laptop, en ga in zee met de goedkoopste kredietverlener.

You may also like...

Let op: geld lenen kost ook geld.