Hoe kan je snel in een sociale lening aanvragen in België?

Het is fijn om een eigen woning te hebben. Je bent dan wel iedere maand aan het afbetalen, maar het wordt iedere keer een stukje meer van jou. Bijna iedereen moet een lening afsluiten om een woonst te kopen. De lening wordt aan een lage termijn afbetaald, want ondertussen moet er wel gewoon geleefd kunnen worden. Meestal zit je 20, 25 of zelfs 30 jaar vast aan een lening. Omdat de meesten van ons een woning kopen als we nog volop aan het werk zijn, is dit geen probleem. De kredietaanbieders zijn de laatste jaren enorm toegenomen, want de Belg heeft weer vertrouwen in de economie.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Hypothecaire kredieten worden meestal bij banken of andere reguliere kredietverschaffers afgesloten. Je moet kunnen laten zien dat je de maandelijkse afbetalingen aankan, dus je dient een inkomen te hebben. Nog makkelijker wordt het als beide partners werken. De banken hebben wel een aantal aanpassingen doorgevoerd als je een woonlening wil afsluiten; je kan bv. vandaag de dag aan 80% van de verkoopwaarde lenen, dus je moet 20% zelf financieren. Maar wat doe je als je geen eigen spaarpot hebt en niet al teveel verdient? Dan ben je met een sociale lening in België goed geholpen. Er zijn diverse maatschappijen waar je langs kan komen.

De VMSW en het Vlaams Woningfonds zijn de twee meest bekende kredietverleners op sociaal gebied. Beiden houden sinds 2014 gelijke voorwaarden aan. De rentevoet is 2% en je belastbaar inkomen en waarde van je woning mogen niet te hoog zijn. Zo mag een alleenstaande zonder persoon ten laste niet meer dan 36.980 euro verdienen. Voor gezinnen is dit 55.464 euro, met daarbij nog 3.693 euro per persoon ten laste. Als de woning in een kernstad of de Vlaamse rand onder Brussel ligt, is dit respectievelijk 38.740 euro en 58.105 euro, met daarbij nog 3.869 euro per persoon ten laste.
De verkoopwaarde van je woning mag niet meer bedragen dan 206.900 als je alleenstaand bent of deel uitmaakt van een gezin met maximaal 2 personen ten laste. Dit is hoger als het gezin groter is of de woning in een kernstad of de Vlaamse rand ligt. Je kan voor een sociale lening in België tot 100% van de waarde van je woning ontvangen. Je kan ook gaan checken bij een kredietvennootschap (bv. Onesta). Deze genootschappen hanteren minder strenge inkomstenvoorwaarden, maar het moet steeds om een bescheiden woning gaan.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Voordat je een beslissing neemt, is het zeker de moeite waard om ook de reguliere aanbieders na te trekken. Er zijn er die leningen aanbieden die zelfs onder de 2% rentevoet liggen. Door op hun websites je lening te simuleren, kan je heel snel zien wat je maandelijkse aflossing wordt. Laat het dus niet alleen bij het onderzoeken van een sociale lening, maar kijk zeker ook op de website van andere kredietgevers in België. Door zoveel mogelijk leningen te simuleren, krijg je een helder beeld van de diverse maandelijkse aflossingen en kan je de meest voordelige lening kiezen.

You may also like...

Let op: geld lenen kost ook geld.