Als alleenstaande een sociale lening aanvragen: waarom niet?

Het valt niet mee om als alleenstaande – vooral als je kinderen hebt – een lening te vinden. Banken zijn vaak wat huiverig als het om woonleningen gaat. Dit heeft te maken met de risicofactor; die is hoger dan wanneer het om een koppel gaat. Er is vastgesteld dat een derde van de woonleningen aangevraagd wordt door alleenstaanden, dus denk niet dat het onmogelijk is. Als je een bescheiden inkomen hebt, dan kan je als alleenstaande ook een sociale lening aanvragen om een woning te kopen. Het is wel tijdrovend, want er moeten veel formulieren in orde gemaakt worden. Maar bijna iedereen is tevreden met zijn sociale krediet.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Je kan bij diverse maatschappijen terecht. Zo is er de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen(VMSW) en het Vlaams Woningfonds; zij hebben dezelfde voorwaarden voor het inkomen en de woning. Je belastbaar inkomen van het laatst gekende aanslagbiljet moet minimaal 9.254 euro zijn en mag niet boven de maximale grenzen uitstijgen. Voor een alleenstaand persoon is de bovengrens van je inkomen 36.980 euro als je niet in een kernstad of de Vlaamse Rand rond Brussel woont. Is dit wel het geval, dan mag je belastbaar inkomen 38.740 bedragen. Voor een ernstig gehandicapte alleenstaande met een sociale lening is dit respectievelijk 40.672 euro en 42.609 euro.

Als je kinderen ten laste hebt, dan mag je inkomen respectievelijk 55.464 euro en 58.105 euro bedragen. Voor ieder kind ten laste (maximaal 4) geldt een verdere stijging van respectievelijk 3.639 euro en 3.869 euro. Je kan de sociale lening ook aanvragen bij het Brussels Stedelijk Gewest of een sociaal kredietgenootschap . De voorwaarden worden bij deze laatste twee wat losser gehanteerd. Veel mensen maken zich zorgen over het eventuele verlies van hun baan nadat ze de lening hebben afgesloten. Om jezelf te beschermen kan je de gratis ‘verzekering gewaarborgd wonen’ aanvragen, ook voor een reguliere woonlening. Vraag die direct aan zodra je de lening hebt afgesloten.

Kijk als alleenstaande echter niet alleen naar een sociale lening. Er zijn namelijk nog tal van andere opties die wellicht een nog betere deal geven. Op de websites van reguliere aanbieders kan je je lening simuleren met behulp van een simulator. Zo weet je heel snel wat je maandelijkse afbetaling gaat worden, inclusief de intresten (het JKP). Dit jaarlijks kostenpercentage staat duidelijk aangegeven op de website van de aanbieder. Sommige aanbieders geven woonleningen aan een rentevoet die zelfs onder de 2% ligt – dus lager dan bij een sociale lening. Door een avond achter je computer door te brengen en zoveel mogelijk leningen te simuleren, krijg je een goed overzicht van de aanbieders.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Meestal geldt dat het laagste JKP ook de goedkoopste lening representeert. Wees dus slim en doe je huiswerk voordat je een beslissing maakt. Maak een lijst van de maandelijkse afbetalingen, vergelijk en vraag de lening online aan. Je bent nog altijd tot niets verplicht, maar zo zet je je aanvraag in werking. Het is aan jou om te zien welk type lening het beste bij jou past en waar je die afsluit. Gauw simuleren!

You may also like...

Let op: geld lenen kost ook geld.