Hoe goedkoop is de sociale hypothecaire lening?

Voor een sociale hypothecaire lening kan je terecht bij het Vlaams Woningfonds, de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen en een aantal andere sociale kredietinstellingen. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet je een jaarlijks minimaal inkomen hebben van 9.254 euro, want de lening moet worden terugbetaald. Er is ook een bovengrens vastgesteld. Die is afhankelijk van waar de woning ligt en hoeveel personen afhankelijk zijn van jou. Als de woning niet in een kernstad of buiten de Vlaamse Rand rond Brussel ligt, mag je inkomen niet meer dan tussen de 36.980 euro en 55.464 euro zonder personen ten laste (zijn die er wel, dan stijgt het inkomen met 3.693 euro per persoon ten laste).

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Voor woningen die wel in een kernstad of rond Brussel liggen, zijn deze waarden iets hoger. De intrest die je jaarlijks moet betalen is afhankelijk van je inkomen, maar is minimaal 2%. Een aantal jaren geleden – denk vóór de economische crisis – was dit zeer laag, maar de tijden zijn veranderd. Er zijn nu banken die woonkredieten aanbieden aan een JKP (jaarlijks kostenpercentage) dat onder de 2% ligt. Er wordt weer veel meer geleend en dit heeft kredietverschaffers aangetrokken. Daarmee is ook een gezonde concurrentiestrijd ontstaan en dit is in jouw voordeel. Om de goedkoopste lening te vinden is het belangrijk de aanbieders te vergelijken.

Op de websites van de kredietverschaffers vind je een simulator tool. Daarmee kan je berekenen wat je maandelijkse aflossing zou zijn bij de diverse aanbieders. Door dit met zoveel mogelijk aanbieders te herhalen, ontstaat een beeld van je verschillende maandelijkse aflossingen. Door het leenbedrag en de looptijd in te geven, wordt vliegensvlug berekend wat je maandelijkse aflossing wordt, inclusief alle kosten. Meestal is het zo dat de aanbieder met het laagste JKP ook de goedkoopste lening heeft. Lees wel de kleine lettertjes door om zeker te zijn dat het niet om een korte (en zeer goedkope) instapactie gaat; maar moet duidelijk vermeld staan.

Je kunt ook een simulatie uitvoeren voor een sociale hypothecaire lening: op de website van het Vlaams Woningfonds. Er worden wat meer vragen gesteld, zoals je gezinssituatie, de leeftijd van de kids, ligt het pand in een kernstad, enz. Vervolgens krijg je een keurig overzicht, inclusief je maandelijkse aflossing en aan welk JKP je gaat aflossen. Maar kijk ook zeker bij andere aanbieders voor het geval dat het nog goedkoper kan. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee. Wij hebben alvast een lijst samengesteld; je moet enkel op een naam klikken om je simulatie te starten.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

De maandelijkse aflossingen van een gewone of sociale hypothecaire lening berekenen kan je dus doen vanuit je zetel thuis. Om je nieuwe stek met een frisse start te nemen is het handig als je alles hebt onderzocht. Op die manier weet je zeker dat je de beste deal sluit en houd je zoveel mogelijk geld in eigen zak. Want daar kun je wel leukere dingen mee te doen. Er staat je niets in de weg om alvast wat simulaties uit te proberen. Voorspoed!

You may also like...

Let op: geld lenen kost ook geld.