Een sociale lening aanvragen in Vlaanderen? Dat doe je zo!

Je kan een sociale lening voor de aankoop, renovatie of verbouwing van een woning of appartement in Vlaanderen op diverse manieren aanvragen. De Vlaamse Woonlening is een lening voor alleenstaanden, gezinnen, met of zonder kinderen, maar in elk geval met een beperkt inkomen. Het Vlaams Woningfonds (VWF) en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) zijn de twee bekendste. Er zijn ook andere erkende kredietmaatschappijen die sociale leningen aanbieden, en die vaak minder strikte voorwaarden hanteren. Daarnaast bieden de provincies Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen een aanvullende sociale lening aan.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

De Vlaamse Woonlening van het VMSW is het meest bekende woonkrediet voor mensen met een bescheiden inkomen. Je kan deze aanvragen voor het aankopen, behoud (zoals na een scheiding), renovatie, aanpassing of verbetering van een woning, of een combinatie hiervan. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo moet het pand in het Vlaamse Gewest liggen, je moet dossierkosten van 100 euro betalen, 18 jaar of ouder zijn (en maximaal 70 jaar op de dag van de laatste terugbetaling). Je mag geen andere woning of stuk grond bezitten of hier het vruchtgebruik van hebben. Je moet ingezetene van België zijn en de lening is onderworpen aan inkomensgrenzen en jouw financiële draagkracht.

Ook de woning zelf moet voldoen aan voorwaarden, zoals een maximum bedrag voor aankoop of renovatie, afhankelijk van de locatie van het pand. Hiervoor wordt een schatter van de woningmaatschappij langs gestuurd om de schatting te maken. De procedure voor een sociale lening in Vlaanderen start met een inschrijving voor de lening bij de sociale huisvestingsmaatschappij (SHM) die de Vlaamse woonlening verschaft; er is er altijd wel een in jou de buurt te vinden. Maak een afspraak en neem je identiteitskaart, meest recente aanslagbiljet, (minimaal 3 ) fiches van je huidige inkomsten en een attest van de samenstelling van je gezin mee.

De rentevoet is afhankelijk van je inkomsten, maar ligt in het algemeen tussen de 2% en 2,12% per jaar. Deze rentevoet wordt iedere paar jaar herzien en eventueel aangepast als je inkomen stijgt of daalt. De rentevoet is ook afhankelijk van het aantal personen ‘ten laste’ (zoals kinderen of een ouder) en de locatie van de woning. Meestal is de duurtijd van de lening 20 jaar, en kan soms voor 25 jaar worden afgesloten. Maar wist je dat een aantal traditionele kredietverschaffers jou aan een nog lagere rentevoet (minder dan 2%) een lening laten afsluiten? Ga dus zeker ook naar de websites van deze aanbieders en bereken je maandelijkse aflossing online.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Door zoveel mogelijk aanbieders te vergelijken krijg je een goed beeld van de goedkoopste woonlening. We hebben ze op rij gezet voor jou, dus je kan alvast een idee krijgen door op een naam te klikken en je lening te simuleren op de website van de aanbieder. Wees slim en zorg dat je zoveel mogelijk informatie vergaart voordat je een sociale lening in Vlaanderen afsluit. Het kost je een avond achter je laptop, maar wellicht bespaar je jezelf honderden (zelfs duizenden) euro’s. Daar kan je wel wat beters mee doen, toch?

You may also like...

Let op: geld lenen kost ook geld.