Sociale leningen: lees dit voor je eraan begint!

Een regulier hypothecair krediet is niet voor iedereen weggelegd. Je moet op de proppen komen met een eigen geldinbreng, want reguliere instanties financieren een woonlening maar tot 80%. Nu hebben de meesten onder ons wel een appeltje voor de dorst op hun spaarboek, maar voor iemand met een bescheiden inkomen is dit niet zeker, vooral niet als er ‘personen ten laste’ (zoals een kind, ouder, kleinkind, enz.) bijkomen. In dergelijke gevallen kan je een sociaal krediet overwegen. Dit is gebonden aanbepaalde maxima wat inkomen betreft, maar het grote voordeel is dat je aan 100% een woning kan aankopen.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

En het gaat niet alleen over het kopen van een woonst. Sociale leningen worden ook verstrekt voor het bouwen, verbouwen of renoveren van een pand, of voor het kopen van je sociale huurwoning. Ook hier zitten allerlei voorwaarden aan vast, maar voldoe je daaraan, dan is dit een zeer goede optie. De rentevoet is bovendien heel laag – rond de 2%, afhankelijk van je inkomen. Er zijn diverse kredietmaatschappijen die sociale leningen verstrekken, zoals het VMSW, Vlaams Woningfonds en erkende kredietvennootschappen bij jou in de buurt. Het voordeel van een kredietvennootschap is dat niet altijd de verplichting van een maximum inkomen wordt gehandhaafd.

Op deze sociale websites kan je de maandelijkse aflossing van je lening berekenen. Maar dat kan ook bij normale kredietverschaffers. Als je wat geld gespaard hebt en een woning of appartement wil kopen dat niet heel duur is, is de kans groot dat je ook hier een lening kan scoren. Omdat er zoveel verschillende kredietaanbieders op de markt zijn, is er een ware competitie gaande, en dat is goed voor jouw portemonnee. De aanbieders beconcurreren elkaar vooral op het jaarlijks kostenpercentage (JKP of de intresten). De Belgische overheid heeft verplicht gesteld dat het JKP duidelijk moet zijn aangegeven op de website.

Als je naar onze rij met aanbieders kijkt, kan je in één oogopslag zien wie het laagste JKP hanteert. Hoe lager het JKP hoe goedkoper de lening meestal is. Maar dit kan je zelf testen. Klik op de naam van een aanbieder en doe een gratis simulatie van je lening. Voer het leenbedrag en de duurtijd in, en binnen zeer korte tijd weet jij wat je maandelijks moet afbetalen, inclusief het JKP. Staat het bedrag je niet aan, dan kan je het leenbedrag en/of de duurtijd aanpassen, net zolang totdat je de juiste afbetaling hebt gevonden.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Nu is het zaak om dit met diverse aanbieders te herhalen. Zo ontstaat een helder beeld van waar de goedkoopste lening wordt aangeboden. Op één van de websites voor sociale leningen kan je wellicht de eerste simulatie uitvoeren, en de andere simulaties daaraan toetsen. Je zal verbaasd staan van de verschillen in afbetaling, dus neem een avond de tijd om dit via je laptop te checken. Als de lening je bevalt, kan je hem direct online aanvragen. Je bent dan nog altijd tot niets verplicht, maar dit start het proces. Wees slim en zorg dat je goed voorbereid de discussies aangaat. Succes ermee!

You may also like...

Let op: geld lenen kost ook geld.