Start hier een gratis online simulatie van je sociale lening!

Wist je dat je met een bescheiden salaris ook voor een woonlening in aanmerking kan komen? De Belgische overheid zorgt ervoor dat zoveel mogelijk mensen huiseigenaar kunnen zijn, zelfs met een lager salaris. Je moet uiteraard wel een inkomen hebben, want de lening moet worden terugbetaald. Er is daarom een minimum aan inkomsten vastgesteld van net onder de 10.000 euro per jaar. Er is ook een bovengrens waar je aan moet voldoen. Die is afhankelijk van waar je woont en wat je gezinssituatie is. In Brussel of andere kernsteden is het leven wat duurder, waardoor je ook wat meer mag verdienen. Dit geldt ook voor grotere gezinnen. Je kunt zelf uitrekenen of je wellicht in een sociaal krediet kan afsluiten.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Het is zeer gemakkelijk om een simulatie te doen en te zien of jij in aanmerking komt voor een sociale lening. Zorg wel dat je je meest recente aanslagbiljet van de belastingen bij de hand hebt. Er wordt uitgegaan van je laatste jaarsalaris dat belast werd. Nu kan je een berekening maken van de rentevoet waaraan je gaat lenen en hoeveel je maandelijks moet gaan afbetalen. De test is niet bindend, want voordat de lening daadwerkelijk wordt getekend moet je langskomen voor een gesprek. Zo kan je samen met het Vlaams Woningfonds beslissen wat de volgende stap gaat worden om het krediet af te sluiten. De minimale rentevoet ligt op 2%, maar het kan zelfs nog lager…

Naast een simulatie van je sociale lening moet je toch ook eens op de website van reguliere kredietverstrekkers kijken. Die hebben eenzelfde tool waarmee jij je lening kan berekenen…vaak aan een nog lagere rentevoet. De concurrentie onder de kredietaanbieders is zo groot dat het jaarlijks kostenpercentage ( de rentevoet of JKP) steeds lager wordt. Die heeft in feite nog nooit zo laag gestaan, dus dit is wel het ultieme moment om een lening te overwegen. En als je voor een vaste rentevoet kiest, dan kan die ook niet meer stijgen. Dit is bij een sociaal krediet wel het geval; iedere 2 of 5 jaar kan deze aangepast worden, net als bij de stijging van je loon.

Bij een normale kredietverschaffer kan de afbetaling vanaf dag 1 gelijk blijven. Het enige nadeel is feitelijk dat je niet aan meer dan 80% van de waarde van de woning mag lenen. Bij een sociale lening is dit 100%, en soms zelfs 120%. Als je dus geen spaarpotje hebt of iets waardevols in onderpand kan geven, dan zal je je aan de overheid moeten wenden voor een lening. Maar in alle andere gevallen is er zeker een kans om via de gewone weg een woning te kopen. Door het leenbedrag en de duurtijd in te geven zie je heel snel of je de maandelijkse afbetaling aankan. Is die te hoog, verlaag dan het leenbedrag of /en verleng de duurtijd.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Of je nu een simulatie uitvoert voor een sociaal of gewoon krediet, je kan zelf alvast veel voorbereidend werk doen om een juiste beslissing nemen. En dat is wel zo geruststellend.

You may also like...

Let op: geld lenen kost ook geld.