Sociaal lenen: je eigen woning met beperkt budget!

Als je eenmaal volwassen bent en op jezelf wil gaan wonen, begint dit meestal met een huurwoning. Je bent dan wellicht nog niet zo lang aan het werk en het houdt de opties open voor een eventuele verandering van stad. Het is anders als je alweer vele jaren werkt, samenwoont, je een gezin wil starten of na vele jaren huren graag een eigen woning wil bezitten. Het kan zijn dat je een inkomen hebt dat zeer bescheiden is. Je hebt ook niets kunnen sparen, en dan wordt een normale lening een stuk moeilijker; je kan immers maar tot 80% van de waarde van het pand aanvragen. Maar er is nog een andere oplossing: sociaal lenen!

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

De Belgische overheid vindt dat ook mensen met een laag inkomen de kans moeten krijgen een eigen woonst aan te schaffen. Om deze reden werd de zogenaamde sociale lening bedacht. Daar zijn 3 grote voordelen aan verbonden: ook kleinverdieners en alleenstaanden kunnen mogelijk een woning kopen, de rentevoet is gegarandeerd laag (minimaal 2%) en afhankelijk van je inkomen en gezinssituatie, en daarnaast mag je tot 100% van de koopwaarde van het pand lenen. Je dient wel een minimum inkomen van 9.254 euro per jaar te verdienen, want de lening moet uiteraard terugbetaald worden. Ook is er een bovengrens vastgesteld aan je belastbare inkomen.

Om sociaal te lenen moet je inkomen tussen de 36.980 euro en 58.105 euro liggen, afhankelijk van de locatie en de gezinsopstelling. Als er afhankelijke personen zijn, zoals kinderen, ouder, kleinkind, enz, stijgt dit bedrag met 3.869 euro per persoon ten laste (maximaal 4 keer). De waarde van de woning is ook beperkt; die mag niet meer waard zijn dan tussen 209.000 euro en 290.000 euro, wederom afhankelijk van de locatie, de gezinsopstelling en het BTW-stelsel. Je kan je lening alvast simuleren op de website van het Vlaams Woningfonds, en zien wat je maandelijkse afbetalingen zijn. Maar eens je dit weet, ga dan zeker ook kijken op de websites van reguliere kredietaanbieders.
Er zijn normale kredietaanbieders die hun JKP (jaarlijks kostenpercentage, of de intresten) aan nog minder dan 2% etaleren. Er is nu zoveel competitie op de leenmarkt dat deze tarieven nog nooit zo laag stonden. Je kan op iedere website wel een simulator vinden waarmee jij je maandelijkse aflossingen kan berekenen. Voer het leenbedrag en de duurtijd in, en binnen een paar seconden weet je het. Door zoveel mogelijk kredietaanbieders te vergelijken ontstaat een goed beeld van de verschillen in aflossingen. Wij hebben een lijst samengesteld met de voordeligste kredieten. Je kan alvast gratis simuleren door op een naam te klikken.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Je mag zo vaak je wil de waarden aanpassen, net zolang totdat je de perfecte lening gevonden hebt. Eens je een overzicht hebt, kan je dit vergelijken met de simulatie die je al had gedaan op de website voor sociaal lenen. Het kost je een avond werk, maar dat is beter dan een verkeerde beslissing nemen en teveel te betalen voor je lening. Direct aan het werk dus, gewoon online.

You may also like...

Let op: geld lenen kost ook geld.