Wat zijn de nadelen van een sociale lening?

Mensen met een bescheiden inkomen kunnen de Vlaamse Woonlening aanvragen als ze een woning willen aankopen of verbouwen. Het grootste voordeel van dit sociaal krediet is wellicht dat je aan 100% (en soms zelfs 120%) van de waarde van de woning kan lenen. De rentevoet is gegarandeerd laag, en afhankelijk van het inkomen en de gezinssituatie van de aanvrager. Maar is een sociale lening daadwerkelijk de voordeligste lening, want de rentevoet stond nog nooit zo laag; ook niet bij reguliere kredietverschaffers. En wat zijn de nadelen van een sociale lening? Als je dit wilt weten, lees dan vooral verder.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Met een sociale lening kan je niet zomaar welk pand dan ook kopen. De lening mag bovendien niet gebruikt worden om vanuit je woning een zaak te runnen, voor een pand als vakantiehuisje, voor de bouw van een woning of de aankoop een stuk grond. Het bedrag dat je mag lenen is afhankelijk van de woning, de locatie (bv. binnen of buiten een kernstad of de Vlaamse Rand rondom Brussel), jouw gezinsituatie en ga zo maar door. Een van de andere nadelen van een sociale lening is dat je inkomen gebonden is aan bepaalde maxima. En als je wilt renoveren, dan komt een schatter van de sociale woonmaatschappij langs om vast te stellen of het echt nodig is en bepaalt het bedrag. Ook mag je geen andere woning of stuk grond bezitten.

Je moet je woning zelf gaan bewonen binnen 2 jaar na het tekenen van het krediet, en hier blijven totdat de woning is afbetaald. Verhuis je eerder, dan moet je de lening vervroegd afbetalen aan een hogere rentevoet van +2 procentpunt. Hoewel het lijkt of de rentevoet vast is, wordt hij iedere 5 jaar opnieuw herzien, onderworpen aan je inkomen. Er komt veel meer administratieve rompslomp bij kijken dan bij een reguliere lening, dus ga zeker ook onderzoeken wat je maandelijkse aflossing zal zijn bij een normaal krediet. Door de felle concurrentie etaleren reguliere aanbieders namelijk leningen aan een gelijk zo lage, of zelfs lagere rentevoet.

Omdat de huidige rentevoeten historisch laag zijn, is het de moeite waard om naar de websites van traditionele kredietverstrekkers te surfen. Daar vind je een simulator tool waarmee je de maandelijkse aflossing kan berekenen. Meestal geldt dat een lager JKP ( de intresten die je nog bovenop je lening betaalt) een lagere aflossing betekent. De berekening wordt gemaakt nadat je het leenbedrag en de duurtijd hebt ingegeven. Je kan zo vaak je wilt het leenbedrag en/of de duurtijd aanpassen, totdat je de juiste maandelijkse afbetaling vindt. Door dit bij zoveel mogelijk aanbieders te herhalen, zie je wie het voordeligste krediet aanbiedt.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Er kleven nadelen aan zowel sociale als reguliere leningen, maar aan jou om het juiste krediet te vinden. Het gaat erom de aanbieders te vergelijken en een juiste beslissing te nemen. Reserveer dus een avond achter je laptop om je huiswerk te doen. Alles kan online, dus wacht niet langer en kijk vast bij de goedkoopste kredietverleners die wij hebben gevonden. Volkomen vrijblijvend.

You may also like...

Let op: geld lenen kost ook geld.