De beste manier om een simulatie van je sociale lening te starten!

Je hebt een leuke woning op het oog, maar je hebt een lening nodig om die te kunnen kopen. Nu denk je wellicht dat dit niet weggelegd is voor jou, want je hebt een bescheiden inkomen. Maar is dit wel zo? De Belgische overheid heeft ervoor gezorgd dat ook kleinverdieners een kans moeten hebben om wooneigenaar te worden. De bekendste sociale lening is de Vlaamse Woonlening, en die wordt door diverse maatschappijen verstrekt. Er zijn een aantal voorwaarden aan verbonden, maar je kan alvast een simulatie van je sociale lening doen om te zien of je de maandelijkse afbetalingen aankan. Gewoon op de website van het Vlaams Woningfonds.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Er zijn 3 stappen die je moet doorlopen om de lening aan te vragen. Controleer eerst wat de voorwaarden zijn; die hebben betrekking op je inkomen en de verkoopwaarden van een woning. Als de woning in een kernstad of de Vlaamse rand ligt, mag je als alleenstaande zonder personen ten laste niet meer dan 38.740 euro verdienen. Woon je hierbuiten, dan is dit 36.980 euro. Voor een ernstig gehandicapte zijn deze grenzen respectievelijk 42.672 euro en 40.672. Voor alle anderen geldt een maximum van respectievelijk 58.105 euro en 55.464 euro, verhoogd met respectievelijk 3.869 euro en 3.693 euro voor elk persoon ten laste.

Ook de woning is aan maximale verkoopwaarden verbonden. In een kernstad of de Vlaamse rand bedraagt die (afhankelijk van de gezinsopstelling) tussen de 227.600 euro en 296.000 euro, daarbuiten is dit 206.900 euro en 269.300 euro. De details kan je nalezen op de website van het Vlaams Woningfonds, waar je ook de simulatie van je sociale lening uitvoert. Daarna kan je een afspraak maken bij een provinciaal kantoor die deze lening aanbiedt. Neem je ID-kaart, kopie van je laatste aanslagbiljet, bewijs van inkomen van de voorbije 6 maanden en gegevens over de koopwoning of raming van de verbouwing daarvan mee.

Als alles klopt, wordt een dossier aangemaakt en naar Brussel gestuurd voor goedkeuring. Eens dit zover is, ontvang je een kredietaanbod en krijgt ook je notaris een dossier met de voorwaarden. Met hem neem je contact op om een afspraak te maken voor het tekenen van de akte. Maar voordat het zover is, moet je zeker ook een aantal simulaties bij reguliere kredietaanbieders uitvoeren. De interestvoet voor de Vlaamse Woonlening is minimaal 2% (afhankelijk van het inkomen), maar er zijn normale aanbieders die daar nog onder zitten. Doe dus niet alleen een simulatie van je sociale lening, maar probeer dit ook uit bij andere kredietverschaffers.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Door zoveel mogelijk simulaties uit te voeren bij zoveel mogelijk kredietaanbieders, krijg je een helder beeld van de maandelijkse aflossingen. En die kunnen nogal verschillen. Omdat je aan een lange duurtijd leent, kan dit honderden, soms duizenden euro’s schelen aan het einde van de rit. Wees slim aan besluit niet voordat je een avond achter je laptop hebt doorgebracht. Wie weet vind je een nog betere deal en bespaar je jezelf veel geld. En dat is fijn!

You may also like...

Let op: geld lenen kost ook geld.