De sociale woonlening: uitkomst voor wie betaalbaar wil lenen!

Als je een inkomen hebt dat niet al te hoog is en een lening wil bekomen voor een bescheiden woning, kan je in aanmerking komen voor een sociale woonlening. Het verschil met een traditionele lening is dat je 100% van de waarde van de woning kan lenen, in plaats van 80%. Ook de interestvoet (het JKP) is laag: minimaal 2%, afhankelijk van de voorwaarden. Je kan bij 2 instanties terecht voor een sociaal krediet. Dit zijn het Vlaams Woningfonds en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). De voorwaarden waaronder je kan lenen zijn sinds 2014 gelijk voor beiden.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Zo mag het belastbare inkomen voor alleenstaanden zonder ‘personen ten laste’ (kinderen, andere gezinsleden die van jou afhankelijk zijn) niet meer bedragen dan 36.980 euro. Heb je een gezin, dan gaat dit omhoog naar 55.464 euro plus een extra 3.693 euro per persoon ten laste (maximaal 4). Deze cijfers gelden voor woningen die buiten de kernsteden of Vlaamse rand liggen. Ligt je woning in een kernstad of rond Brussel, dan is je toegelaten inkomen respectievelijk 38.740 euro en 58.105 euro plus 3.869 euro voor ieder persoon ten laste.

Ook aan de woning zelf zijn voorwaarden verbonden als je op zoek bent naar een sociale woonlening. Ben je alleenstaand of heb je een gezin met maximaal 2 personen ten laste, dan mag het pand niet meer dan 206.900 euro kosten. Voor grotere families en voor woningen in kernsteden en de Vlaamse rand ligt het verkoopbedrag hoger. Als je niet aan bovenstaande voorwaarden kan voldoen, zou je kunnen informeren bij Onesta; die hanteert geen inkomensgrens. Het moet steeds om een bescheiden woning gaan, je moet er zelf gaan wonen en je mag geen andere woning bezitten.
Bij Onesta is de vaste interestvoet 2,38% met een looptijd aan 20 jaar, en 2.59% aan 25 jaar. Dit percentage komt heel dicht in de buurt van de reguliere kredietverschaffers, dus ga ook zeker daar eens kijken. Je bent dan niet gebonden aan voorwaarden, maar je mag normaalgesproken niet meer lenen dan 80% van de waarde van het pand. Let bij andere aanbieders vooral op het JKP; de tarieven en de intrest die je jaarlijks voor je lening moet betalen. Hoe lager dit is, hoe goedkoper de lening meestal is. Je kan online uitrekenen wat je maandelijks moet afbetalen. Door op de naam van een kredietverschaffer te klikken kom je op zijn website.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Daar staat een simulator waarmee je kan berekenen wat je aflossing wordt. Geef het leenbedrag en de duurtijd in, en binnen een paar minuten (soms seconden) weet je wat je afbetaalt. Door met deze 2 waarden te spelen kan je je maandelijkse aflossing aanpassen aan jouw budget. Of het nu om een sociale woonlening of een regulier hypothecair krediet gaat, onderzoek eerst alle mogelijkheden voordat je een beslissing maakt. Een tip voor jou: de rentevoet stond nog nooit zo laag, dus dit is een goed moment om een lening af te sluiten. Kies voor een vaste rentevoet en je afbetaling kan nooit meer stijgen, ook niet als de intresten omhoog schieten.


Kan je een sociale lening voor elk type woning gebruiken?

Een sociale lening kan gebruikt worden voor het renoveren of kopen van een woning. Maar hier zijn wel voorwaarden aanverbonden. De lening is bedoeld voor mensen die een beperkt inkomen hebben, zodat ook zij de mogelijkheid krijgen een eigen woning aan te schaffen. Je kunt geen lening aangaan eender welk type woning, zoals het aanschaffen van een vakantiewoning of kantoor, de bouw van een huis of het aankopen van een stuk grond. Hoewel je 100% van de waarde van het pand mag lenen, is er wel een bovengrens vastgesteld aan de prijs van een woning; deze ligt lager dan bij normale kredieten.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Als je werken of renovatie wil laten uitvoeren, dan is ook dit onderhevig aan beperkingen. Een schatter van de sociale woonmaatschappij zal bij jou langskomen om te zien of het werk ook echt nodig is en een bedrag bepalen. Indien je al een woning of stuk grond hebt, dan kom je niet in aanmerking voor een sociaal krediet. Ook moet je de woning zelf gaan bewonen. Pas als je de woning hebt afbetaald, mag je eventueel gaan verhuren. Als je wil verhuizen voordat de lening is afbetaald, dien je de lening vervroegd terug te betalen of betaal je de lening verder af aan een hogere rente (+2 procentpunt). Iedere 5 jaar wordt de rentevoet opnieuw bekeken en eventueel aangepast in reflatie tot je inkomen.

Als je een sociale lening voor een woning aanvraagt, doe dit dan aan het begin van het jaar. Sociale woonmaatschappijen werken met een beperkt budget, dus als je je lening in november of december aanvraagt, is de kans groot dat je achter het net vist. Bereid je ook voor op een stapel administratieve rompslomp; dit zijn overheidsinstanties en die willen alles zeer duidelijk zwart op wit zien. Maar als je in aanmerking komt voor een dergelijke lening, moet je daar zeker van profiteren. Vang je bot, kijk dan ook zeker bij reguliere banken en kredietverschaffers. Je zal verbaasd staan van de lage afbetalingen die sommigen hanteren.

Omdat er veel concurrentie is op de kredietmarkt voor renovaties en woningen, zijn er (soms grote) verschillen ontstaan in het jaarlijks kostenpercentage of JKP. Dit zijn de intrest en kosten die je nog bovenop de afbetaling van je lening betaalt. Een lager JKP betekent meestal ook een goedkopere lening. Iedere kredietaanbieder heeft wel een vergelijkingstool op de website staan. Als je het leenbedrag en de looptijd invoert, wordt binnen zeer korte tijd de maandelijkse afbetaling berekend.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Op dit moment is het verstandig voor een vaste rentevoet te kiezen, want die stond nog nooit zo laag. Door dit soort berekeningen op diverse websites van diverse aanbieders te doen, krijg je een goed beeld van de verschillen in de maandelijkse afbetalingen. Om een sociale lening of hypothecair krediet voor een woning aan te vragen doe je daarom best eerst onderzoek. Op die manier kan je een ieder vergelijken en de meeste voordelige lening afsluiten. Steek dus wat tijd in het simuleren van de leningen voordat je een beslissing neemt. Veel succes!

You may also like...

Let op: geld lenen kost ook geld.