Wonen in Brussel met een budget: vraag nu je sociale lening aan!

In Brussel ligt de levensstandaard een stuk hoger dan in de rest van Vlaanderen. Je betaalt meer voor je dagelijkse boodschappen, maar ook voor je woning. Een eigen woning kost in ieder geval altijd een pak geld en bijna iedereen moet hiervoor wel een hypothecair krediet afsluiten. Maar wat doe je als je een heel bescheiden inkomen hebt? Dan kan je in Brussel een sociale lening afsluiten bij het Woningfonds of een aantal andere erkende sociale kredietvennootschappen. De Belgische overheid probeert zoveel mogelijk mensen te helpen wooneigenaar te worden, zolang ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet je bv. permanent in België verblijven, geen wooneigenaar zijn en een woning op het oog hebben die zich in of rond Brussel bevindt.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Je moet wel een vorm van inkomsten hebben, anders lukt het niet. De lening moet terugbetaald worden en er wordt een minimum jaarlijks inkomen verlangd van bijna 10.000 euro. Er is ook een bovengrens vastgesteld: voor een alleenstaande is dit jaarlijks 45.000 euro, voor een aanvrager met een gezin van 2 of meer personen (die niet werken) is dit 55.000 euro en voor hetzelfde gezin maar waar minimaal 2 leden werken ligt dit op 70.000 euro. In de laatste twee gevallen stijgt het inkomstenplafond met 5000 euro (maximaal 4 keer) als het om een persoon ’ten laste’ (bv. kinderen of een ouder) gaat. De sociale lening kan gebruikt worden voor de aankoop, heropbouw, sanering, verbouwing, herstelling, verbetering of aanpassing van een woning.

Meestal wordt een sociale lening in Brussel aan 25 jaar afgesloten, aan een JKP (jaarlijks kostenpercentage) van minimaal 2% (afhankelijk van de inkomsten). Vergeleken met 8 jaar geleden is dat heel laag. Maar wist je dat sommige reguliere banken jou aan een nog lagere intrestvoet geld willen lenen? Het is dus zeker net zo interessant om ook bij hen eens te informeren. Er is een heuse concurrentieslag bezig onder kredietverschaffers als het om leningen gaat. Zorg daarom dat je je huiswerk doet en zeker weet waar je de beste deal kan trekken. Iedere aanbieder heeft wel een lening simulator op de website staan. Daarmee kan jij uitrekenen wat je maandelijks moet afbetalen als je geld leent.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Door diverse aanbieders te vergelijken krijg je een goed beeld van je aflossingen. Je voert het leenbedrag en de looptijd in, en binnen een paar seconden berekent de simulator je maandelijkse aflossing. Voor de interestvoet moet je dus niet persé een sociaal krediet afsluiten. Wel zit er een verschil in het percentage dat je mag lenen: bij een reguliere kredietaanbieder is dit ongeveer 80% van de waarde van de woning – je moet dus zelf een stukje van de woning financieren. Voor een sociale lening in Brussel mag je tot 120% van waarde van de woning lenen. Dus dat is nogal een verschil. Maar ga zeker een avond achter je laptop zitten en doe je berekeningen. Pas als je alles hebt nagetrokken, kan je beslissen welke kredietaanbieder het beste bij jouw budget past. En wie weet ben jij binnenkort woningeigenaar.

You may also like...

Let op: geld lenen kost ook geld.