Betaalbaar wonen in Hasselt? Bekijk zeker een sociale lening!

Hasselt, de hoofdstad van Limburg, heeft zich ontpopt als een mekka voor levensgenieters. De prachtige oude binnenstad heeft geen gebrek aan mogelijkheden voor shoppen of tafelen; buiten de stad vind je prima fietsroutes en wandelpaden. Bovendien vindt hier een van de drukst bezochte Europese muziekfestivals plaats: Pukkelpop! Ondanks de populariteit zijn er zeker mogelijkheden om een betaalbare woning op de kop te tikken. Er werd zelfs een organisatie opgericht om dit te stimuleren: Platform Betaalbaar Wonen Limburg. Die maakt zich vooral sterk voor kwetsbare mensen, waaronder mensen met een bescheiden inkomen.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Zelfs als je een laag inkomen hebt, zijn er toch mogelijkheden om een woning te kopen of renoveren. Om in Hasselt een sociale lening aan te vragen, kan je naar het Vlaams Woningfonds stappen. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen, bv. je moet minimaal 10.376 euro per jaar verdienen, je mag een bepaald maximaal inkomen niet overschrijden en het woonkrediet is afhankelijk van je gezinssamenstelling en de ligging van het pand. Voor de schatting van de woning worden geen kosten gerekend, de dossierkosten liggen (soms) lager en de rentevoet is scherp. Maar het grootste voordeel is wellicht dat je kunt lenen aan 100% van de kostprijs of waarde van de woning (bij andere kredietverschaffers ligt dit rond de 80%).

Even over dit ‘scherpe’ rentepercentage: als je een avond achter je laptop doorbrengt, zul je merken dat het nog lager kan, maar dan bij gewone kredietverschaffers. Wellicht denk je dat je niet in aanmerking komt voor een reguliere lening, maar dat zou je wel eens mis kunnen hebben. Na wat onderzoek hebben wij een aantal aanbieders gevonden die ruim onder de minimum rentevoet (2%) voor een sociale lening zitten. Op de website van deze aanbieders hebben we diverse simulaties uitgevoerd om te ontdekken wat de maandelijkse aflossing zou zijn. Tot onze grote verbazing viel dit regelmatig lager uit dan bij een sociale lening.

Omdat er vele kredietaanbieders op de markt zijn en de rentevoet nog nooit zo laag stond, laten de aanbieders het JKP (jaarlijks kostenpercentage) steeds meer dalen. En omdat woonkredieten bijna altijd lange looptijden hebben, is dit een voordeel voor jouw portemonnee. Zelfs enkele decimalen verschil kunnen je duizenden euro’s schelen op de lange termijn. Of je nu in Hasselt woont of ergens anders, bekijk naast een sociale lening ook zeker leningen bij gewone aanbieders. Je kunt ze vergelijken door een simulatie van je lening uit te voeren. Gewoon op de website van de aanbieder, zo vaak je wilt.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Hoe meer simulaties je uitvoert, hoe beter je beeld is van je maandelijkse afbetalingen. Eens je een lijstje hebt, kun je heel snel vaststellen bij wie je het minst afbetaalt. Je kan het vervolgens vergelijken met de afbetaling van een sociale lening in Hasselt, of om het even waar. Onderzoek daarom alle opties om te zien wat mogelijk is en bij wie je de beste deal krijgt. Zeker als je wat geld gespaard hebt, kan het vaak makkelijker zijn om een reguliere lening af te sluiten.

You may also like...

Let op: geld lenen kost ook geld.