Een sociale lening als alleenstaande: dit moet je weten!

In België gaat meer dan 1,5 miljoen mensen door het leven als alleenstaande. Je hebt als single wellicht al ontdekt dat het niet altijd eenvoudig is om een grote lening af te sluiten. En dat geldt ook voor alleenstaande ouders. Dit heeft meestal te maken met het feit dat sommige banken huiverig zijn als het om een alleenverdiener gaat; het risico voor de bank wordt dan groter. Als basisregel geldt dat je maximaal 1/3e van je inkomen aan leningen mag spenderen. Maar niet alleen het leenbedrag is belangrijk, ook de duurtijd waaraan je afbetaalt speelt een rol.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Hoe langer de duurtijd van een lening, hoe minder je maandelijks afbetaalt. Dit kan dus voor financiële rust zorgen. Maar vergeet dan niet dat je aan het einde meer hebt afbetaalt vanwege de intresten; die zijn samengevat als het jaarlijks kostenpercentage, of JKP. Hoe lager het JKP hoe goedkoper de lening meestal is. Wist je trouwens dat een sociale lening voor een alleenstaande ook mogelijk is? Dit soort leningen hanteert gunstige(re) tarieven waarmee het ook voor alleenstaanden (met of zonder kinderen) mogelijk is om een woning aan te kopen.
Er komt nogal een papierwinkel aan te pas, dus het is tijdrovend. Dit is omdat het een overheidsinitiatief is. Maar het moet je zeker niet tegenhouden om te informeren of dit wellicht de ideale lening is voor jou. Meestal is de Vlaamse Woonlening (van het VMSW) het voordeligste. Er wordt met budgetten gewerkt, dus niet iedereen komt in aanmerking. Hoe lager je inkomen en hoe groter je gezin, des te voordeliger deze lening wordt. Er zijn uiteraard voorwaarden aanverbonden, zoals je leeftijd, inkomen, solvabiliteit (in hoeverre kan je de maandelijkse aflossingen betalen) en eigendom.

Voor een sociale lening als alleenstaande kan je ook terecht bij het Vlaams Woningfonds. Hier zijn de voorwaarden verbonden aan het inkomen, de verkoopwaarde en grootte van de woning. Als je in Brussel of de Vlaamse rand woont, kun je je wenden aan het Woningfonds van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De voorwaarden vind je op hun website onder hypothecaire leningen. Als laatste heb je de optie om aan te kloppen bij een Sociaal Kredietgenootschap; dit is altijd in de buurt van waar je woont te vinden. Maar voordat je een beslissing neemt, kijk dan zeker ook bij reguliere kredietaanbieders. Je zal verbaasd zijn van de soms lage interesten die je ook daar kan vinden.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Of het nu om een sociale of reguliere lening als alleenstaande gaat, neem eerst wat tijd om alle mogelijkheden te onderzoeken. Je kan op de websites van de aanbieders een simulator vinden. Daarmee mag je zo vaak je wil leningen simuleren, net zo lang totdat je op de juiste maandelijkse afbetaling stuit. We hebben alvast een aantal goedkope kredietverschaffers gevonden. Door op de link te klikken, kan je een offerte aanvragen bij de aanbieders, en op hun website je lening berekenen. Ga dus eerst een avond puzzelen en bereken wie de voordeligste lening in de etage heeft staan. Bezint eer ge begint.

You may also like...

Let op: geld lenen kost ook geld.