Sociale lening aanvragen? Dit moet je weten!

Werk, aankoop of onderhoud van een woning of appartement vergt nogal wat werk. Veel mensen gaan dan ook een woon- of renovatiekrediet aan om dergelijke projecten te financieren. Maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om een lening af te sluiten voor het aankopen of verbouwen van een woning via reguliere kredietaanbieders. Wist je dat je een sociale lening kan aanvragen als je een bescheiden inkomen hebt? De bovengrens is afhankelijk van je gezinssituatie en waar je woont.
Er zijn verschillende organisaties in België die sociale kredieten aanbeiden, ieder met (kleine) verschillen in de voorwaarden.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Een sociale lening aanvragen bij het Vlaams woningfonds houdt bijvoorbeeld een ondergrens van inkomen van minimaal 9.254 euro per jaar aan. Maar zelfs als je daar onder zit, kan je in bepaalde gevallen toch in aanmerking komen voor het krediet. Er is ook een bovengrens: als het om een woning gaat die niet in een kernstad of de Vlaamse rand rond Brussel ligt, mag het maximaal toegestane inkomen voor een alleenstaande zonder afhankelijke personen (dus geen kinderen of andere familieleden) niet meer bedragen dan 36.980 euro. Voor een ernstig gehandicapte in dezelfde situatie is het maximaal toegestane inkomen 40.672 euro.

In alle andere gevallen ligt de bovengrens op 55.464 euro, waarbij die bovengrens met 3.639 euro omhoog gaat voor iedere afhankelijke persoon die inwoont. Als een kind ernstig gehandicapt is, telt dit voor twee afhankelijke personen. Woon je wel in een kernstad of de Vlaamse Rand rond Brussel, dan liggen de bedragen wat hoger. Momenteel bedraagt de rentevoet (JKP of jaarlijks kostenpercentage) 2% per jaar en deze is vast (verandert niet). Nu is 2% zeer laag, maar zelfs als je niet in aanmerking komt voor een sociaal krediet, is het voor een ietwat hoger JKP al mogelijk om een woonkrediet af te sluiten. Maar ga niet aan één nacht ijs en lees verder!

Wij hebben wat onderzoek gedaan en ING heeft bijvoorbeeld een hypothecaire lening aan 2.60% in de etage heeft staan, Cetelem etaleert aan 2,95% en KBC aan 3.28%. Zie je de verschillen in de jaarlijkse kosten die je nog bovenop je lening moet betalen? Als je enkele tienduizenden euro’s leent aan looptijden van 10, 20 of 30 jaar, dan zal er een beduiden verschil in afbetalingen zijn aan het einde van de rit. Iedere aanbieder heeft wel een simulator op de website. Daarmee kan jij uitrekenen wat je maandelijkse afbetaling wordt. Hoe lager het JKP hoe goedkoper de lening meestal is. Vergelijk dus zoveel mogelijk aanbieders door diverse leningen te simuleren.

Dit zijn de goedkoopste leningen van het moment!

Als je aan de voorwaarden voldoet, moet je zeker een sociale lening aanvragen. Maar kom je niet in aanmerking, dan zijn er vele andere mogelijkheden om een krediet te regelen. Het belangrijkste is dat je de aanbieders vergelijkt door op verschillende websites de simulator te gebruiken. Je kan spelen met het leenbedrag en/of de looptijd om de maandelijkse afbetaling volgens jouw budget te plannen. Als je op onze link klikt, kan je vast gratis simulaties uitvoeren om te zien hoe het werkt. Ga ervoor!

You may also like...

Let op: geld lenen kost ook geld.